بواسیر به وریدهای متورم اطراف راست روده یا مقعد گفته می شود که می توانند علائم دردناکی را ایجاد کنند، اما معمولا خطرناک نیستند. هموروئید انواع مختلفی دارد و نوع داخلی آن بر اساس شدت طبقه بندی می شوند. نوع و درجه بواسیر نقش مهمی در انتخاب روش درمان این بیماری دارد. با توجه به شدت بواسیر ممکن است برای درمان آن از روشهای خانگی، داروهای موضعی و جراحی استفاده کرد.
انواع بواسیر
بواسیر با توجه به محل قرار گرفتن آن به دو دسته اصلی به نام های بواسیر داخلی و بواسیر خارجی تقسیم می شود. انواع رایج هموروئید به شرح زیر است:
هموروئید داخلی: بواسیر داخلی بر اثر تورم سیاهرگهای داخل راست روده ایجاد می شود. بواسیر داخلی شایع است و در اغلب موارد باعث ایجاد درد و ناراحتی زیاد نمی شود. حرکات مکرر روده، اسهال و زور زدن هنگام دفع مدفوع میتواند بواسیر داخلی را تحریک کرده و باعث خونریزی جزئی شود.
هموروئید پرولاپس: هموروئید پرولاپس، یک نوع از بواسیر داخلی است که از راست روده خارج می شود و بیرون از دهانه مقعد آویزان می شود. بواسیر پرولاپس با عنوان هموروئید بیرون زده نیز شناخته می شود. هموروئید پرولاپس با توجه به شدت آن می تواند باعث درد جزئی تا شدید شود.
هموروئید خارجی: بواسیر خارجی باعث تورم سیاهرگهای زیر پوست اطراف مقعد می شود. برخلاف بواسیر داخلی که در اغلب موارد قابل مشاهده نیست (مگر اینکه دچار افتادگی شده باشد)، بواسیر خارجی در اغلب موارد قابل مشاهده است و زمانی که اطراف مقعد را لمس می کنید می توانید برآمدگی آن را احساس کنید. هموروئید خارجی می تواند باعث درد، خارش و خونریزی شود.
هموروئید ترومبوزه: بواسیر ترومبوزه، یک نوع از بواسیر خارجی است که لخته خون ایجاد می کند. هموروئید ترومبوزه می تواند متورم و بسیار دردناک باشد. آنها همچنین ممکن است خونریزی کنند. اگر بواسیر ترومبوزه باعث خونریزی بیش از حد یا درد شدید شود، ممکن است برای برداشتن لخته خون به کمک فوری پزشکی نیاز باشد
درجه بندی بواسیر داخلی
بواسیر داخلی در داخل راست روده واقع شده است، اما این نوع از بواسیر می تواند دچار افتادگی شود و از مقعد بیرون بزند. بسته به میزان این بیرون زدگی و شدت آن بواسیر داخلی در انواع مختلفی طبقه بندی می شود. به همین دلیل در اغلب موارد درمان بواسیر داخلی با توجه به درجه بندی آن می تواند متفاوت باشد. در ادامه به بررسی درجات هموروئید داخلی می پردازیم.
بواسیر داخلی درجه 1
هموروئید درجه 1 سیاهرگهایی هستند کمی بزرگ شده اند و از خط دندانه ای یا خط پکتینات مقعد خارج شده اند. بواسیر داخلی درجه 1 در داخل راست روده باقی می ماند و از آن خارج نمی شود.
بواسیر داخلی درجه 2
هموروئید داخلی درجه 2 بزرگتر از درجه 1 است. بواسیر درجه 2 معمولا در زمان اجابت مزاج از مقعد خارج می شود. همچنین ممکن است در حین انجام فعالیت های بدنی شدید بواسیر داخلی درجه 2 دچار افتادگی شود. این نوع از هموروئید داخلی خود به خود و بدون نیاز به استفاده از دست به داخل راست روده برمی گردد.
بواسیر داخلی درجه 3
هموروئید داخلی درجه 3 نیز مانند درجه 2 در حین اجابت مزاج و فعالیت های سنگین از مقعد خارج می شود، با این تفاوت که این نوع از بواسیر داخلی بعد از خارج شدن از مقعد خود به خود به داخل برنخواهد گشت و باید با استفاده از دست آن را به درون مقعد بازگرداند.
بواسیر داخلی درجه 4
هموروئید درجه 4 هموروئید داخلی بزرگی است که از طریق مقعد خارج شده و در آنجا باقی می ماند. این نوع از بواسیر داخلی را حتی با دست نیز نمی توان به درون راست روده بازگرداند. گاهی اوقات بواسیر درجه 4 می تواند باعث افتادگی رکتوم شود. پرولاپس رکتوم زمانی رخ می دهد که مقدار کمی از پوشش مقعد به بیرون از مقعد کشیده شده و در آنجا باقی بماند.