آنتی بیوتیک ها
اگر زخم معده به دلیل عفونت هلیکوباکتر پیلوری ایجاد شده باشد پزشک برای از بین بردن این عفونت یک دوره مصرف از آنتی بیوتیک ها را توصیه می کند که باید دو بار در روز به مدت یک هفته مصرف شوند. معمولا برای این کار از آنتی بیوتیک هایی مانند مترونیدازول، آموکسی سیلین، تتراسایکلین، لووفلوکساسین ، کلاریترومایسین و تینیدازول استفاده می شود. استفاده از این آنتی بیوتیک ها معمولا عوارضی نداشته و اگر همراه با عوارض باشد بسیار خفیف هستند. برخی از عوارض این آنتی بیوتیک ها شامل :
اسهال
طعم آهن در دهان
احساس بیمار بودن
حداقل 4 هفته پس از اتمام دوره آنتی بیوتیک برای تشخیص درمان یا عدم درمان باکتری هلیکوباکتر پیلوری آزمایش گرفته می شود. اگر باکتری هلیکوباکتر پیلوری بعد از یک دوره مصرف آنتی بیوتیک درمان نشده باشد از یک دوره دیگر آنتی بیوتیک ها برای درمان آن استفاده می شود.
مهارکننده های پمپ پروتون (PPI)
مهار کننده های پمپ پروتون داروهایی هستند که سه راه اصلی تولید اسید معده را مسدود می کنند و با این کار تولید اسید معده را کاهش می دهند تا از آسیب بیشتر به زخم معده جلوگیری شود. در اغلب موارد داروهای مهار کننده پمپ پروتون به صورت قرص مانند امپرازول مصرف می شوند اما در موارد نادر ممکن است این داروها به صورت تزریقی استفاده شود. عوارض جانبی این داروها نیز خفیف است. برخی از این عوارض شامل :
سرگیجه
اسهال
یبوست
سر درد
بثورات
این عوارض بعد از اتمام دوره ( 4 تا 8 هفته) باید از بین بروند. استفاده طولانی مدت یا با دوز بالا از مهارکننده های پمپ پروتون ممکن است خطر شکستگی لگن، مچ دست و ستون فقرات را افزایش دهد.
آنتاگونیست گیرنده H2
این دسته از داروها نیز مانند داروهای مهار کننده پمپ پروتون به کاهش ترشح و تولید اسید معده کمک می کنند مانند فاموتیدین. احتمال بروز عوارض جانبی با استفاده از داروهای آنتاگونیست گیرنده H2 بسیار نادر است اما برخی از عوارض عبارتند از :
احساس خستگی
بثورات
سرگیجه
اسهال
سردرد
آنتی اسیدها
آنتی اسیدها داروهایی هستند که معمولا بدون نسخه می توان آنها را خریداری کرد. این دسته از داروها باید زمانی مصرف شوند که علائم زخم معده را تجربه یا پیش بینی می کنید مانند بعد از غذا یا قبل از خواب. اثرگذاری این داروها ممکن است چند ساعت طول بکشد به همین دلیل معمولا استفاده از آنها در کنار داروهای دیگر تجویز می شود. مصرف مکرر آنتی اسیدها می تواند مشکل را بدتر کند. برخی از عوارض آنتی اسید ها شامل :
نفخ
گرفتگی معده
یبوست
اسهال