طرز تهیه نان حجیم شیرین از 0 تا 100

طرز تهیه نان حجیم شیرین از 0 تا 100
ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
arezoo

نان حجیم شیرین یکی از خوشمزه ترین و پرطرفدارترین انواع نان های خانگی است که به خصوص در وعده صبحانه یا عصرانه همراه با چای یا شیر، طعمی بی نظیر به همراه دارد. این نان بافتی نرم، مرطوب و کش دار دارد و طعم شیرین و دلنشین آن مورد پسند کودکان و بزرگسالان است. در این مقاله علاوه بر معرفی کامل این نان، طرز تهیه، مواد مورد نیاز، فوت و فن های موفقیت در پخت آن و نکات مهم نگهداری آن را نیز بیان خواهیم کرد.

نان حجیم شیرین چیست؟

نان حجیم شیرین نوعی نان نرم و با حجم بالا است که با استفاده از خمیرمایه تهیه می شود. بافت این نان سبک، اسفنجی و کشسان است. تفاوت اصلی آن با نان های مسطح یا خشک در استفاده از خمیرمایه، زمان استراحت و نحوه پخت است. شیر، کره، شکر و تخم مرغ از جمله موادی هستند که به این نان طعمی شیرین و بافتی لطیف می دهند.

این نان در کشورهای مختلف با نام ها و شکل های متفاوت تهیه می شود. در ایران معمولاً به صورت ساده یا با مغز کشمش، گردو یا شکلات درست می شود.

همچنین بخوانید: نان حجیم چیست و انواع آن

مواد لازم برای تهیه نان حجیم شیرین

برای تهیه یک نان خوش طعم، مواد اولیه باکیفیت و دقیق اهمیت زیادی دارد. در ادامه، لیستی از مواد اولیه مناسب برای ۲ عدد نان متوسط آورده ایم:

آرد نان یا آرد سفید گندم (الک شده): ۵۰۰ گرم  
شیر ولرم: ۲۵۰ میلی لیتر  
شکر: ۵۰ گرم (حدود ۴ قاشق غذاخوری)  
تخم مرغ:۱ عدد (برای داخل خمیر) + ۱ عدد برای رومال  
خمیرمایه خشک فوری: ۱ قاشق غذاخوری  
کره یا مارگارین: ۵۰ گرم (نرم شده در دمای محیط)  
نمک: نصف قاشق چای خوری  
وانیل یا اسانس دلخواه: کمی برای عطر بهتر  
کنجد یا شکر دانه درشت برای تزئین (اختیاری)

طرز تهیه مرحله به مرحله

فعال سازی خمیرمایه
در یک لیوان یا کاسه کوچک، خمیرمایه را با یک قاشق چای خوری شکر و مقداری از شیر ولرم (نه داغ) مخلوط کنید و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا کف کند. اگر خمیرمایه فعال نشد، به احتمال زیاد تاریخ آن گذشته است یا شیر بیش از حد داغ بوده.

مخلوط کردن مواد تر


در یک کاسه بزرگ، تخم مرغ، شکر، باقی مانده شیر، کره نرم شده، وانیل و خمیرمایه فعال شده را با هم مخلوط کنید تا یک ترکیب یکدست حاصل شود.

افزودن آرد و نمک


آرد را کم کم به مواد اضافه کرده و با قاشق یا دست مخلوط کنید. در این مرحله، نمک را هم اضافه کنید (نمک و خمیرمایه نباید مستقیماً با هم تماس داشته باشند چون ممکن است عملکرد خمیرمایه کاهش یابد). ورز دادن را تا زمانی ادامه دهید که خمیر نرم و چسبنده اما قابل کنترل باشد.

ورز دادن خمیر


خمیر را روی سطح آردپاشی شده حدود ۱۰ دقیقه ورز دهید. خمیر نهایی باید کشسان، لطیف و یکدست باشد و به دست نچسبد. در صورت نیاز می توانید کمی آرد بیشتر اضافه کنید ولی زیاده روی نکنید چون خمیر سفت می شود.

استراحت اول (پف اولیه)


خمیر را درون ظرفی چرب شده بگذارید، روی آن را با سلفون یا حوله نخی تمیز بپوشانید و در جای گرم (مثلاً داخل فر خاموش با چراغ روشن) به مدت ۱ تا ۱.۵ ساعت استراحت دهید تا حجم خمیر دو برابر شود.

شکل دادن به خمیر


پس از پف کردن، خمیر را روی سطح کار قرار داده، گاز آن را با فشار دست بگیرید و به شکل دلخواه درآورید:  
گرد یا بیضی برای نان صبحانه
رولی و حلزونی برای نان مجلسی
بافت حصیری یا گیسویی برای زیبایی بیشتر

استراحت دوم


خمیرهای شکل داده شده را در سینی فر که با کاغذ روغنی پوشانده شده قرار دهید و مجدداً ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در دمای محیط استراحت دهید تا دوباره کمی پف کنند.

رومال و تزئین


تخم مرغ دوم را با کمی شیر مخلوط کرده و با قلمو روی نان ها بمالید. در صورت دلخواه، کمی کنجد یا شکر درشت روی آن بپاشید.

پخت نان


فر را از قبل روی دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد گرم کنید. نان ها را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در طبقه وسط بپزید تا طلایی و پخته شوند. اگر سطح نان زود رنگ گرفت ولی داخل آن هنوز نپخته بود، روی آن را با فویل بپوشانید و چند دقیقه بیشتر بپزید.

نکات طلایی برای پخت نان حجیم شیرین

به دمای شیر توجه کنید: شیر باید ولرم باشد؛ دمای بالا خمیرمایه را می کشد.
خمیر را زیاد آرد نزنید: خمیر باید کمی چسبنده باشد. افزودن زیاد آرد باعث سفت شدن نان می شود.
استراحت کافی: دو بار استراحت خمیر باعث سبک و اسفنجی شدن نان می شود.
از آب پاشی در فر استفاده کنید:برای ایجاد بخار و نرمی بیشتر نان، هنگام قرار دادن نان در فر، کف فر یک ظرف آب جوش قرار دهید یا به دیواره فر کمی آب اسپری کنید.
خنک کردن نان: نان پخته شده را روی توری فلزی بگذارید تا بخار آن خارج شود و خمیر نشود.

تنوع در تهیه نان حجیم شیرین

می توانید با افزودن مواد زیر، نان را به شکل ها و طعم های متنوع تری تهیه کنید:

  • کشمش و دارچین
    شکلات چیپسی
    گردو یا مغز بادام
    رنده پوست پرتقال یا لیمو برای طعم دار کردن خمیر
  •  

روش نگهداری نان حجیم شیرین

نان حجیم به دلیل رطوبت بالا و مواد شیرین، باید به درستی نگهداری شود:در دمای محیط: ۲ تا ۳ روز در ظرف دربسته یا کیسه پارچه ای
در یخچال: تا ۱ هفته (پیش از مصرف کمی گرم شود تا نرم گردد)
در فریزر: نان را در فویل پیچیده و در کیسه فریزر بگذارید. تا ۳ ماه قابل نگهداری است. برای استفاده، ابتدا در دمای محیط آب شود و سپس در فر یا ماکروفر کمی گرم شود.

همچنین بخوانید: نان حجیم چیست و انواع آن

نتیجه گیری

نان حجیم شیرین یکی از لذیذترین و محبوب ترین نان های خانگی است که نه تنها خوش طعم است، بلکه فرآیند تهیه آن نیز لذت بخش و آرامش بخش است. با رعایت اصول و نکات گفته شده در این مقاله، می توانید نانی نرم، خوش رنگ و خوش بو تهیه کنید که همه اعضای خانواده از آن لذت ببرند. اگر به دنبال تجربه ای دل انگیز در آشپزی هستید، نان حجیم شیرین را حتماً امتحان کنید.

نظرتان را بنویسید