علل رایج وجود خون در ادرار (هماچوری)

علل رایج وجود خون در ادرار (هماچوری)
ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
Sara Ahmadi

هماچوری چیست؟
هماچوری به وجود گلبول های قرمز خون در ادرار اشاره دارد. ادرار به طور معمول زرد و بدون خون است. زمانی که خون در ادرار وجود دارد، بسته به مقدار خون و مدت زمانی که در مجاری ادرار بوده است، رنگ آن ممکن است از صورتی روشن تا قهوه ای تیره متغیر باشد. انواع هماچوری عبارتند از:
هماچوری ناخالص: خون در ادرار که با چشم قابل مشاهده است. این ادرار ممکن است صورتی، قرمز یا قهوه ای به نظر برسد.
هماچوری میکروسکوپی: خون با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیست، اما در زیر میکروسکوپ یا از طریق آزمایش ادرار در طول معاینات معمول پزشکی تشخیص داده می شود.

خون در ادرار نشانه چیست؟
علل متعددی برای وجود خون در ادرار وجود دارد که از مشکلات جزئی گرفته تا بیماری های تهدید کننده زندگی را شامل می شود. در ادامه به بررسی رایج ترین علل هماچوری می پردازیم.

عفونت های دستگاه ادراری 
عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) یکی از علل شایع هماچوری، به ویژه در زنان می باشند. هنگامی که باکتری ها دستگاه ادراری را آلوده می کنند، باعث التهاب و تحریک می شوند که می تواند منجر به خونریزی شود. علائم رایج عفونت های دستگاه ادراری عبارتند از:
احساس سوزش در هنگام ادرار
میل مکرر به ادرار کردن
ادرار بدبو
درد زیر شکم
تب (در برخی موارد)

عفونت کلیه 
عفونت کلیه (پیلونفریت) یکی از جدی ترین علل عفونت ادراری است که کلیه‌ ها را تحت تأثیر قرار می‌ دهد. این عفونت می تواند باعث هماچوری شود. برخی از علائم عفونت کلیه شامل:
تب شدید
درد پهلو
حالت تهوع و استفراغ
خستگی
در بسیاری از موارد زمانی که خون در ادرار همراه با درد پهلو است علت آن عفونت کلیه می باشد.

سنگ کلیه
رسوبات مواد معدنی سخت در کلیه ها یا مجاری ادراری می تواند به پوشش داخلی آسیب برساند و باعث خونریزی شود که وارد ادرار می شود. علائم مرتبط با سنگ کلیه شامل موارد زیر است:
درد شدید کمر یا شکم
حالت تهوع
فوریت یا ادرار همراه با درد
ادرار صورتی، قرمز یا قهوه ای

سرطان های دستگاه ادراری
بدخیمی در سیستم ادراری می تواند باعث ایجاد خون در ادرار شود. در بسیاری از موارد، هماچوری اولین علامت سرطان های دستگاه ادراری مانند سرطان مثانه و سرطان کلیه است. معمولا سرطان های مرتبط با دستگاه ادراری علاوه بر هماچوری با علائم دیگری همراه هستند، از جمله:
کاهش وزن
خستگی
درد در هنگام ادرار (کمتر شایع است)
تکرر ادرار

پروستات بزرگ شده 
در مردان، بزرگ شدن غده پروستات می تواند مجرای ادرار را تحت فشار قرار دهد و در جریان ادرار اختلال ایجاد کند و گاهی باعث ایجاد خون در ادرار شود. برخی از علائم بزرگ شدن پروستات شامل:
جریان ضعیف ادرار
مشکل در شروع ادرار
تکرر ادرار در شب
تخلیه ناقص مثانه

گلومرولونفریت
گلومرولونفریت نوعی بیماری کلیوی است که منجر به التهاب واحدهای فیلتر کننده کلیه (گلومرول ها) می شود و اغلب به دلیل بیماری های خود ایمنی، عفونت ها یا سایر شرایط سیستمیک ایجاد می شود. گلومرولونفریت می تواند با علائم زیر نیز همراه باشد:
تورم در صورت یا پاها
فشار خون بالا
ادرار کف آلود (نشان دهنده از دست دادن پروتئین)

آسیب
آسیب به کلیه ها یا مجاری ادراری ناشی از تصادفات، ورزش یا پروسه های تهاجمی (مانند سوندگذاری) می تواند منجر به هماچوری شود.

داروها
همه داروها می توانند منجر به ایجاد عوارض جانبی خاصی شوند. برخی از داروها ممکن است به عنوان یک عارضه جانبی باعث ایجاد خون در ادرار شوند، رایج ترین داروهایی که ممکن است منجر به هماچوری شوند عبارتند از:
داروهای ضد انعقاد (مانند وارفارین و آسپرین)
سیکلوفسفامید (یک داروی شیمی درمانی)
پنی سیلین (واکنش های آلرژیک نادر)

ورزش شدید
فعالیت بدنی شدید، به ویژه دویدن در مسافت طولانی، که به عنوان «هماچوری ناشی از ورزش» شناخته می شود، گاهی اوقات می تواند به دلیل ضربه به مثانه، کم آبی یا تجزیه گلبول های قرمز خون، منجر به ایجاد خون در ادرار شود.

اختلالات ارثی
برخی از شرایط ژنتیکی می توانند باعث هماچوری شوند، از جمله:
بیماری کلیه پلی کیستیک: باعث ایجاد کیست در کلیه ها می شود که ممکن است خونریزی کند.
سندرم آلپورت: بیماری که غشاهای فیلتر کننده کلیه ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
کم‌خونی داسی شکل: گلبول های قرمز معیوبی که می توانند رگ های خونی کوچک در کلیه ها را مسدود کنند.

ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/QWJ8M
نظرتان را بنویسید