اجتناب از تغییر رشته در آزمون دکتری

اجتناب از تغییر رشته در آزمون دکتری
ذخیره سازی
0
0
اشتراک‎گذاری
گزارش تخلف
phdphd.org

تحلیل کارشناسان پایگاه خبری ازمون دکتری ، برای بررسی تمام جوانب تغییر رشته در آزمون دکتری به شرح زیر است:

دلایل تغییر رشته در آزمون دکتری

برای تغییر رشته در آزمون دکتری می‌توانیم دلایل گوناگونی داشته باشیم. وجود این دلایل در برخی داوطلبان موجب می‌شود که نتوان افراد را از تغییر رشته منع کرد.  اما باید پیش از تغییر رشته در آزمون دکتری ، مواردی را حتما درنظر بگیرند. دلایلی رایج برای تغییر رشته :

۱)انگیزه یا شرایط شغلی

۲)علاقه شخصی

۳)دشوار بودن شرایط پذیرش رشته کارشناسی ارشد در مقطع دکتری

۴)کم بودن ظرفیت رشته کارشناسی ارشد در مقطع دکتری

قبولی در هر دو مرحله به یک اندازه اهمیت دارد و همین مسئله می تواند شرایط را برای تغییر رشته در آزمون دکتری دشوار کند. در آزمون دکتری داوطلبان مجاز به انتخاب برخی از رشته‌ها بدون در نظر گرفتن رشته مقطع کارشناسی ارشد خود است.

پذیرش در مقطع دکتری منوط به قبولی در آزمون کتبی و مصاحبه حضوری شرکت کنندگان است. شاید این مرحله در نگاه اول سخت به نظر برسد چرا که داوطلبان با مباحث جدید رو به رو می شوند و لازم است با مطالعه منابع مربوطه رشته مورد نظر، خود را برای شرکت در آزمون آماده کنند. این مرحله از تغییر رشته آزمون دکتری تفاوت چندانی با تغییر رشته در مقطع ارشد ندارد، اما دشواری‌های این تصمیم زمانی نمایان می شود که قرار است برای تحصیل در رشته مورد علاقه خود، در مصاحبه حضوری شرکت کنید.

در این مرحله از آزمون، نه تنها سطح علمی داوطلبان مورد سنجش قرار می گیرد بلکه قانع کردن اساتید مصاحبه کننده درباره تصمیم خود جهت تغییر رشته، مهارت‌های خاص خود را می طلبد و از اهمیت ویژ‌های نیز برخوردار است.

توصیه به اجتناب از تغییر رشته در آزمون دکتری

همانطور که میدانیم آزمون دکتری دارای دو مرحله است. هر مرحله به تنهایی بسیار حائز اهمیت است. شاید تغییر رشته در مرحله اول آزمون دکتری زیاد شرایط دشواری را برای شما ایجاد نکند. سختی این مرحله ، مطالعه منابع آزمون دکتری جدیدی که ممکن است برای شما تازگی داشته باشد، است.

اما تغییر رشته در مصاحبه دکتری شرایط متفاوتی را برای شما بوجود می آورد. زمانی که در مصاحبه دکتری ، استاد با فرد تغییر رشته ای مواجه میشود قطعا سوالات و ابهامات زیادی پیدا خواهد شد. در واقع دیدگاه استاد مصاحبه کننده درباره ی داوطلبانی که تغییر رشته انجام داده اند بطور پیش فرض خوب نیست. لذا اگر نتوانید منطقی استاد را قانع کنید، قطعا رد خواهید شد حتی اگر رتبه تک رقمی باشید!! (۸ نکته برای موفقیت در مصاحبه دکتری (قسمت اول))

معمولا در جلسات مصاحبه از داوطلبانی که اقدام به تغییر رشته در مقطع دکتری کرده اند، سوالاتی مبنی بر دلایل این تصمیم و رزومه علمی متقاضیان در رشته مورد نظر پرسیده می شود که پاسخ درست و منطقی به هر یک از این سوالات می تواند موفقیت در این مسیر را رقم بزند؛ بنابراین ضروری است که دلایلی منطقی برای تغییر رشته داشته باشید و هم چنین دارای پشتوانه علمی قابل دفاعی نیز باشید تا مصاحبه کننده را مجاب کنید که حتی با وجود تغییر رشته و در مقایسه با سایر داوطلبان، شایسته تحصیل در رشته جدید هستید.

ایا رشته ارشد و دکتری باید یکی باشد؟

الزامی برای این موضوع وجود ندارد اما رشته ارشد و دکتری حداقل باید مرتبط باشند (اصطلاحا متجانس باشند) مثلا نمیتوان مقطع ارشد را در رشته مدیریت تحصیل کرد و برای دکتری رشته پژوهش هنر را ثبت نام کرد ، چون متجانس نیستند.

ابهامات استاد مصاحبه کننده از جمله:

۱) چرا در مقطع دکتری ، تصمیم به تغییر رشته گرفته‌ اید؟

۲) آیا این تغییر رشته با آگاهی و تحقیق بوده است؟

۳) آیا پشت این تغییر رشته رزومه علمی قوی وجود دارد؟

۴)قطعا با این تغییر رشته نمیتوانید جذب هیات علمی دانشگاه ها شوید. آیا باز حاضرید در این رشته درس بخوانید؟

***پس صرف اینکه مجاز به تغییر رشته هستید و میتوانید در بسیاری از رشته ها شرکت کنید؛ نباید شما را در دام بیاندازد***

پاسخ به هر یک از  سؤالات بالا اهمیت بسیار زیادی در موفقیت یا عدم موفقیت شما حتی با تغییر رشته در آزمون دکتری ، خواهد داشت. داشتن رزومه شغلی مرتبط با رشته جدید و رزومه‌ ی پربار  آموزشی و پژوهشی در زمینه رشته جدید می‌تواند کمک تان کند.(رزومه نویسی حرفه ای ویژه داوطلبان آزمون دکتری)

از آنجایی که در مقطع دکتری فراگیری مطالب جدید علمی صورت نمیگیرد و بیشتر تمرکز بر پژوهش است، استاد تمایل به جذب دانشجویی دارد که پشتوانه علمی مرتبط با رشته دکتری را دارد. در هر حال اساتید باید در این مرحله قانع شوند که تغییر رشته با دلایل کاملاً منطقی صورت گرفته است.

جالب است بدانید در سال های اخیر تعداد  داوطلبان با رتبه های عالی و تک رقمی که در مصاحبه رد شدند ، بسیار بوده است.

رشته های متجانس دکتری

 

ShortURL as Linkp.ir
linkp.ir/oprB
نظرتان را بنویسید