کیست مویی یک بیماری دردناک است که در نزدیکی استخوان دنبالچه در بالای چین باسن ایجاد می شود. کیست پیلونیدال بیماری است که در اغلب موارد عود می کند و عفونی می شود. زمانی که کیست مویی عفونت می کند می تواند منجر به ایجاد آبسه مقعدی شود که برای درمان آن به مداخله پزشکی نیاز است. برداشتن کیست مویی از طریق عمل جراحی قدیمی ترین روش درمان این بیماری است ، اما در سال های اخیر روشهای جدیدی برای درمان کیست مویی معرفی شده اند که یکی از آنها لیزر درمانی است. لیزر کیست مویی یک جایگزین کم تهاجمی تر برای درمان سینوس پیلونیدال است که عوارض متعدد عمل جراحی را به همراه ندارد.
کیست پیلونیدال چیست؟
قبل از اینکه با روشهای درمان کیست مویی و مزایا و معایب هر یک بیشتر آشنا شویم بهتر است به یک درک درست از بیماری کیست مویی برسیم. کیست مویی کیسه کوچکی است که در زیر پوست ایجاد می شود و معمولا با مو و مواد زائد مانند بقایای پوستی پر شده است. کیست مویی می تواند منجر به عوارض آزاردهنده ای مانند تورم ، قرمزی ، درد و بدتر از همه تشکیل آبسه شود. آبسه مقعدی نیز می تواند باعث ترشح مایعات بدبو شود و گاهی بسیار دردناک است. کیست مویی در بین مردان رایج تر است و معمولا به علت نشستن طولانی مدت و عدم رعایت بهداشت ایجاد می شود.
اگر کیست مویی بدون درمان رها شود علائم آن تشدید می شوند و منجر به عفونت های مکرر ، ترشح چرک و حتی ایجاد مجاری سینوسی در زیر پوست می شود. به همین علت درمان به موقع و مناسب برای پیشگیری از بروز عوارض جدی کیست مویی ضروری است.
مقایسه جراحی کیست مویی با لیزر
همانطور که ذکر شد برای درمان کیست مویی روشهای متنوعی وجود دارد. دو روشی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند و افراد برای انتخاب یکی از آنها در دوراهی می مانند جراحی و لیزر است. در ادامه به بررسی نحوه انجام این روش ها و مزایا و معایب هر یک خواهیم پرداخت.
عمل جراحی کیست مویی
در جراحی کیست مویی ، کیست و هر مسیر سینوسی مرتبط با آن برداشته می شود. جراحی کیست مویی به روشهای متفاوتی انجام می شود. سه نوع رایج آن شامل :
جراحی باز کیست مویی : در این روش کیست پیلونیدال به همراه هرگونه بافت عفونی و مجاری سینوسی با جراحی برداشته می شود. از جراحی باز کیست مویی بیشتر برای درمان کیست های عفونی شده یا عود کننده استفاده می شود ، زیرا خطر به دام افتادن باکتری ها در زخم بسته که منجر به عفونت و آبسه می شود را کاهش می دهد. این روش معمولا تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام می شود. جرحی در طی 30 دقیقه تا 1 ساعت انجام می شود.
جراحی بسته کیست مویی : در این روش نیز کیست مویی و مجرای سینوسی برداشته می شود و سپس زخم با بخیه بسته می شود. در جراحی کیست مویی بسته ، بخیه زدن باعث می شود با بسته شدن پوست محل جراحی ، بهبودی سریع تر حاصل شود. این جراحی اغلب تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و ممکن است از یک زهکش برای جلوگیری از تجمع مایع به طور موقت استفاده شود.
جراحی فلپ : جراحی فلپ برای کیست های پیلونیدال شامل برداشتن بافت عفونی و سپس استفاده از بخشی از پوست و بافت سالم مجاور برای پوشاندن زخم است. بسته به میزان پیچیدگی کیست ، جراحی حدود 60 تا 90 دقیقه طول می کشد.
مزایا و معایب جراحی کیست مویی
جراحی کیست مویی اولین روشی است که برای درمان کیست مویی مورد استفاده قرار گرفته است. از مزایای این روش می توانیم به این مورد اشاره کنیم که جراحی در اغلب موارد می تواند کیست های عود کننده ای که به سایر روش های درمان پاسخ نداده اند را درمان کند. همچنین در جراحی بافت عفونی به طور کامل برداشته می شود. در مقابل دوران نقاهت و زمان مورد نیاز برای بهبودی بعد از عمل کیست مویی طولانی است (2 تا 6 هفته و گاهی بیشتر) و نیاز به مرخصی گرفتن از کار و تحصیل دارد. همچنین خطر بروز عوارض جانبی مانند عفونت ، خونریزی و ایجاد زخم در اثر جراحی در آن بیشتر است.
لیزر کیست مویی
لیزر کیست مویی شامل استفاده از فیبر لیزری کم تهاجمی برای از بین بردن پوشش کیست و هر گونه مجرای سینوسی است. لیزر درمانی در بیشتر موارد تحت بی حسی موضعی انجام می شود و به جای اینکه مانند جراحی بخش بزرگی از پوست و بافت بریده شود ، لیزر وارد مجرای کیست می شود و با انرژی گرما باعث از بین رفتن و بسته شدن دیواره های کیست می شود و همه اینها فقط از طریق یک برش کوچک انجام می شود که با هدف گذاری دقیق کمترین آسیب را به بافت اطراف کیست وارد می کند.
مزایا و معایب لیزر کیست مویی
لیزر کیست مویی یک روش مدرن است که با کمترین آسیب کیست مویی را درمان می کند و نسبت به روش های جراحی سنتی از مزایای متعددی برخوردار است. برخی از مزایای لیزر کیست مویی عبارتند از :
کم تهاجمی بودن
برش کوچک
زمان بهبودی کوتاه (معمولا 2 تا 7 روز)
درد کمتر
خطر کمتر عفونت
کمترین جای زخم
سرپایی بوده و مرخصی در روز عمل
از معایب لیزر کیست مویی می توان به این اشاره کرده که ممکن است دسترسی به آن در همه مراکز درمانی ممکن نباشد و گاهی ممکن است برای کیست های خیلی بزرگ مناسب نباشد.
هزینه لیزر کیست مویی بیشتر است یا جراحی؟
جراحی سنتی کیست مویی در بیشتر موارد تحت پوشش بیمه قرار می گیرد ، اما هزینه های آن به دلیل بستری شدن در بیمارستان و انجام بیهوشی ممکن است افزایش پیدا کند که ممکن است بیمه برخی از هزینه های اضافه را متقبل نشود. در مقابل ممکن است هزینه انجام لیزر کیست مویی مقداری بیشتر باشد و تحت پوشش بیمه قرار نگیرد ، اما هزینه های بستری شدن در بیمارستان را به دنبال ندارد.
لیزر کیست مویی بهتر است یا جراحی؟
با توجه به توضیحاتی که داده شد به نظر می رسد که انتخاب لیزر درمانی برای کیست مویی نسبت به جراحی سنتی می تواند گزینه مناسب و بهتری باشد. علاوه بر اینکه لیزر کیست مویی نسبت به جراحی عوارض کمتری دارد و زمان بهبودی در آن بسیار کمتر است ، بیمارانی که لیزر درمانی انجام داده اند تجربه بهتری نسبت به جراحی سنتی داشته اند. بیماران گزارش کرده اند که در لیزر درمانی درد کمتری را تجربه کرده اند و سریع تر به زندگی روزمره بازگشته اند ، در مقابل گزارش می شود که بعد از جراحی ناراحتی بیشتری تجربه شده و زمان بهبودی طولانی تر است ، به خصوص اگر زخم بعد از عمل باز بماند.
جمع بندی
هم لیزر درمانی و هم جراحی سنتی روش های موثری برای درمان کیست پیلونیدال هستند که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. لیزر درمانی برای افرادی که کیست مویی اولیه تا متوسط دارند ، به دنبال یک روش کم تهاجمی هستند و قصد دارند که دوران نقاهت کوتاه تری داشته باشند مناسب تر است. در مقابل اگر کیست مویی بزرگ و عمیق است یا چندین بار عود کرده است و نیاز به برداشتن بافت وسیعی دارد جراحی گزینه مناسب تری به نظر می رسد.